Proiect Manastire Sf. Maria, Techirghiol - Proiectare medalion marmura
share
Studioul inSIGN a implementat recent conceptul pentru Manastirea Sf. Maria de realizare a pardoselii din marmura, manastire care se afla pe malul lacului Techirghiol, intr-o stransa comuniune cu lacul si cu mediul natural. Interventia a fost realizata in intreaga biserica si in altar. Accentele si decoratiunile au fost realizate cu ajutorul tehnicii waterjet.
Din dorinta de a conserva atmosfera locului si de a ne integra in simbolistica religioasa, designul pardoselii de marmura a fost inspirat atat din motive biblice, cat si din elementele caracteristice locului.
SIMBOLURI BIBLICE
Ornamentele prezinta simboluri religioase reinterpretate grafic, binecunoscute credinciosilor, ce amintesc de momentul cel mai inaltator din cadrul Sfintei Liturghii, Sfanta Euharistie. Aceste simboluri, precum graul si strugurii, pot fi regasite atat in elementele decorative ale obiectelor de mobilier, cat si in grafica parietala.
SIMBOLURI DE INSPIRATIE GENIUS LOCI
In procesul de design al pardoselii am incercat sa alcatuim un limbaj grafic complex care sa creeze o simbioza intre motivele de natura religioasa si cele de natura genius loci.
Din punct de vedere arhitectural, limbajul tine cont de canoanele frumusetii universal valabile, precum armonia, proportia, simetria si ritmul.

Marmura este un material nobil care transmite pretiozitate, transcendenta si istorie si reprezinta un element distinctiv si extrem de durabil, infrumusetand o vasta gama de spatii de cult.
In general, tipurile de marmura folosite prezinta culori calde, primitoare si naturale. Fondul compozitiei este reprezentat de marmura Crema Marfil, deoarece am dorit o pardoseala per ansamblu deschisa (pentru a nu intra in contrast cu decoratiunile parietale), care sa transmita senzatia de liniste si impacare.
Marmura Rosso Alicante este folosita ca accent si contur, aceasta fiind regasita in textura picturilor parietale. Formele sunt remarcate prin folosirea marmurei maronii, care aduce contrast, astfel evitand efectul de monotonie.
Accentul de culoare este creat prin folosirea texturii de marmura verde Guatemala, marmura Emperador Dark si marmura Emperador Light, care se preteaza foarte bine pentru formele florale, aducand un plus de realism.
Am utilizat protectie de marmura pentru pereti si modele geometrice care se intersecteaza cu decoratiunile florale si religioase. Astfel, compozitia florala mimeaza ritmul valurilor, facandu-se corespondenta cu elementul marin, deoarece manastirea se afla pe malul lacului.

Toate elementele sunt multiplu de 3, acesta reprezentand un numar sfant si mitic.
Din punct de vedere recompozitional, covorul din marmura incepe de la intrarea principala si se desparte catre strane intr-o forma continua si fluida.
Repetitia cercurilor subliniaza axa centrala a bisericii, facand legatura intre intrare, cupola principala si altar.

Covorul central a fost realizat in corespondenta cu candelabrul si cupola, pentru a crea o verticalitate intre pardoseala si tavan.
Decoratiunile pardoselii realizate in altar au fost realizate la o scara mai mica datorita spatiului mic impartit prin catapeteasma si realizat pentru a scoate in relief volumetria arhitecturala.
Sfanta Masa a fost realizata cu structuri din beton si placata cu marmura si prezinta patru stalpi decorativi si doua decoratiuni in care figureaza hrisma.

Corpurile de iluminat si intrerupatoarele utilizate in proiectare sunt in intregime din portofoliul Noblesse Interiors.
share
PROIECT
Vizualizeaza randarile care au stat la baza proiectului.
share
finalizat
Vizualizeaza albumul de poze al proiectului implementat.