Istoria parchetului – crampei de evoutie in proiectele de design interior casa
La nivelul anilor 1600, ce cea mai mare parte a oamenilor de rand si a micilor comercianti din Europa aveau podelele caselor din lut, in timp ce reprezentantii claselor elitiste aveau pardoseli realizate din dale de marmura.
In timp, datorita spalarii constante, acest tip de pardoseala a inceput sa isi arate deficiente, avand in vedere ca sub dale se afla o strutura de lemn, care din cauza infiltratiilor de apa putrezeau.
Supuse procesului de evolutie naturala, in 1684, in proiectele de amenajare interioara de la Versailles, Franta, a aparut un nou tip de pardoseala, realizata manual, din bucati mici de lemn taiate in forme geometrice, din mai multe estente, divers colorate, ceea ce oferea un plus estetic incaperilor.
Acoperind podele de beton, aceste piese de lemn lucrate manual au fost curatate, slefuite si lustruite, iar acesta modalitate de acoperire a pardoselii a primit denumirea de parchet. Realizarea, instalarea si mentinerea parchetului necesita efort constant, indemanare si chiar simt artistic, devenind in timp adevarate opere de arta, ceea ce a facut ca pretul sa cresca, transformand pachetul in optiunea de design interior casa doar in randul elitelor financiare europene.
Datorita abundentei de arbori si a predilectiei pentru lucruri mai simple, minimaliste in America, podelele de lemn, realizate din scanduri de lemn taiate, au devenit mai populare, putand fi regasite si in casele familiilor mai sarace, dar eforturile si costurile ridicate de intretinere au facut ca si aici sa ramana optiunea de amenajare interioara casa doar pentru cei mai instariti.
Podele din lemn, parchetul, in special a ramas popular pana in 1930, cand evolutia industriala a adus in atentia publicului mochetele. Aceasta noua inventie a devenit usor cea mai populara alegere, oferind o varietate cromatica mai mare si optiuni de design interior casa mai diversificate. Pentru o perioada, parea ca parchetul va deveni o alegere depasita, in timp ce mocheta castiga din ce in ce mai multa notorietate.
Cu toate acestea, incepand cu anii 1980 si ’90 poate fi constatat un interes reinnoit in ceea ce priveste pardoselile din lemn, combinate cu tehnici de fabricatie mai bune, materiale mai durabile, ceea ce a dus la o revenire in forta a acestei alegeri atunci cand se realizau proiectele de amenajare interioara.
Astazi, parchetul este din nou popular, mai ales ca modele si cromatica oferita adauga un plus estetic integului proiect de design interior casa, fapt datorat caldurii si frumusetii naturale a materialului utilizat pentru realizare: lemnul.
Potrivit pentru proiecte de amenajre interioara casa in stil clasic, modern sau rustic, parchetul este acel element care permite realizarea atmosferei dorite, oferind un plus de farmec intregului design.
Pastrand acele elemente din vechime care au menirea de a oferi aerul nobil proiectelor de design interior casa, dar in acelasi timp utilizand tehnici moderne, specialistii Studio Insign realizeaza proiecte de amenajare interioara casa de exceptie.