fbpx

Impactul culorilor in amenajarile interioare

 

Oricine e interesat de culoare si design interior este de asemenea fascinat si de impactul psihologic pe care acestea le au asupra personalitatii umane.

Culorile ne afecteaza starea de spiriti si calitatea vietii. In functie de starile dominante pe care doriti sa vi le transmita incaperea trebuie sa tineti cont de cromatica ce trebuie sa ajute in crearea atmosferei dorite. O sa fiti uimiti de efectul magic pe care il au culorile asupra starii de spirit. Rosul Este culoarea cea mai puternica din paleta de culori.Este o culoare de foc, culoarea pasiunii, reprezentand dorintele, placerile interioare umane. Rosul trebuie retinut in schimb ca este o culoare „a stresului” , demonstrandu-se ca aceasta poate creste ritmul cardiac, tensiunea arteriale – deci aveti grija unde-l folositi. Rosul de asemenea stimuleaza pofta de mancare si conversatia. Prin urmare specialistii in design interior il vor asocia in mare masura in bucatarii pentru ca aici aspectele pozitive se concentreaza cu tarie. De asemenea daca sunteti o persoana friguroasa rosul va va induce ca prin minune starea de caldura, de confort, insa nu se recomanda zonelor de confort precum dormitoarelor unde e necesar sa se induca o stare de calm, rosul neavand acest beneficiu. Din punct de vedere psihologic influenta este data si de intensitatea nuantei alese. Nuantele puternice, vibrante de rosu vor fi cele ce va vor face sa creasca atat energia cat si tensiunea arteriala, astfel ca pentru cei ce au nevoie de ceva mai multa liniste,calm recomandam culori pale, culori calde, de pamant . Verdele Aceasta culoare a naturii reprezinta echilibru si armonie, e o culoare vindecatoare, linistitoare pretabila zonei de relaxare pentru orice parte a casei. Pentru cei ce sufera de astm, bronsita, verdele este un bun adjuvant in relaxarea starilor de criza, generand o relaxare generala. In amenajarile interioare, specialistii recomanda utilizarea mai multor combinatii de nuante de verde sau combinarea ei cu alte culori precum gri, roz pentru a stimula din plin relaxarea sau nuante mai puternice de albastru pentru impact vizual. Verdele se poate asocia si cu culoarea rosie atunci cand se doreste putin din fiecare, adaugandu-i ambiantei compelxitate si profunzime. De asemenea nu uitati de importanta iluminatului care influenteaza culorile, schimband personalitatea nuantei de baze in functie de cat de puternica sau difuza e aleasa iluminarea. Se prefera iluminatul natural intotdeauna unui iluminat artificial ce ajunge sa afecteze ochii creand stari de disconfort si oboseala. Violetul este o culoare ce emana din plin pozitivism, creativitate. E culoarea benefica celor ce isi doresc sau au nevoie sa compuna. Trebuie insa aleasa nuanta cu atentie pentru ca de asemenea culoarea violet poate fi si o culoare extrem de izbitoare, puternica. Violetul albastrui este o nuanta plina de adancime, o culoare plina de mister. Violetul rosiatic este o nuanta puternica ce trebuie manipulata cu atentie pentru a nu da aspectul de ieftin si prea batator la ochi.

( Proiect violet realizat de Studio Insign : Amenajare casa in stil modern

Galbenul Este culoarea luminii, culoarea optimismului, avand capacitatea unica de a putea incarca cu vitalitate fiind culoarea soarelui ce induce stare de veselie si fericire. Galben creeaza o atmosfera generala calda si extrem de primitoare, este culoarea favorita in alegerea cromaticii pentru holuri, bucatarii. Este culoarea creativitatii si a bunei-dispozitii. La fel, in functie de cat de rece sau calda este nuanta aceste stari pot varia, un galben puterniv va putea induce chiar stari de nervozitate, deci atentie la saturatia culorii.

( proiect de design interior  in galben pal si verde realizat de Studio Insign – Amenajare interioara casa ” pentru suflet”

Albastrul este culoarea pozitivismului, care se spune „din batrani” ca ar avea si capacitati de vindecare exceptionale, genereaza calm, fiind un asa-zis sedativ pentru persoanele ce au probleme cu somnul Pentru persoanele ce sufera de tristete sau depresie aceasta culoare trebuie evitata, de asemenea persoanelor friguroase. De asemenea nu este o culoare potrivita pentru locuri de joaca sau intr-un spatiu unde doriti sa creati o atmosfera motivanta. Albastrul este culoarea cu efect psihologic puternic in pierderea in greutate datorita satietatii generate de aceasta culoare magica.

Astfel, culorile alese cu grija ne pot influenta pozitiv stilul de viata si starile psihice. Tineti cont de aceste aspecte in amenajarea locuintei dumneavoastra.