fbpx

Fresca romana – istorie, arta si simbolism

Una dintre dovezile abilitatilor de desavarsire a artelor care inca mai dainuie si impresioneaza specialisti si amatori deopotriva, fresca romana este unul dintre elemenetele care au marcat evolutia design-ului interior si nu numai.

Interioarele cladirilor romane, asa cum sunt prezentate in toate descrierile, erau decorate somptuos, folosind culori si modele indraznete. Picturile murale , frescele si stucaturile, pentru realizarea efectelor de relief au fost utilizate in mod frecvent in secolul I i.e.n in design-ul cladirilor publice, a caselor particulare, templelor, mormintelor si chiar in design-ul cladirilor militare din intreaga lume romana.

Picturile utilizate pentru realizarea acestor efecte variaza de la detalii realiste, complicate pana la reprezentari impresioniste care acopereau in totalitate peretii incaperilor, inclusiv tavanul. Incluzand portrete, scene mitologice, elemenet de flora si fauna, gradini, peisaje intregi, profile ale oraselor, panoramele spectaculoase realizate de jur-imprejurul camerei transpuneau privitorul din limitele unei camere cu dimensiuni reduse, in lumea nelimitata a imaginatiei pictorului.

In Roma Antica, picturile murale erau create prin suprapunerea minutioasa a mai multor straturi de material, ceea ce realiza efectul de relief.

Pictura murala romana reprezinta o mica dovada a gusturilor distinse in materie de arta a romanilor, iar frescele delicate care au supravietuit in mod miraculos vicisitudinilor vremii si vremurilor ne permit sa avem o idee clara si detaliata a practicilor religioase si culturale, a arhitecturii, industriei si chiar a obiceiurilor privind alimentatia unei civilizatii de care ne despart douazeci de secole. Specialistii Studio Insign, prin proiectele de restaurare cladiri monument istoric realizate, isi asuma misiunea de a readuce la viata puntile de legatura intre trecut, prezent si viitor.

Cu un deosebit simt al valorii si o capacitate incontestabila de a readuce la viata valoarea incomensurabila a istoriei si a artei, specialistii Studio Insign realizeaza proiecte de restaurare cladiri monument istoric menite sa surprinda estenta spiritului si a farmecului fiecarui element, a fiecarei reprezentari.

Prin realizarea de proiecte de restaurare cladiri, specialistii Studio Insign aduc un omagiu binemeritat valorilor trecutului, redand stralucirea vestigiilor menite sa readuca in atentie rafinamentul si simbolismul artei si al esteticului. Fiecare dintre proiectele de amenajare interiora realizate de specialistii Studio Insign reprezinta un expozeu de creativitate, originalitate, arta si perfectionism.