fbpx

Valchromat, MDF vopsit in masă

Continuăm seria de prezentări de materiale inovatoare pe care designerii Studio Insign le utilizează în proiecte şi vorbim despre Valchromat.

Acesta este un produs pe bază de lemn, colorat în masă cu proprietăţi speciale de rezistenţă fizică şi mecanic. De fapt, noul material reprezintă o evoluţie a MDF-ului, fiindu-i net superioară. Produs în Portugalia şi lansat la Paris, produsul a fost supus de-a lungul timpului mai multor teste industriale, fiind, în acest moment, utilizat în state din toată lumea. Valchromat este un panou din fibre lemnoase care a fost vopsit în masă cu ajutorul coloranţilor organici. Fibrele lemnoase, colorate în mod individual, sunt lipite cu o răşină specială care conferă produsului o serie de caracteristici unice, printre care se numără faptul că este rezistent la umezeală, are un grad înalt de coeziune, rezistă la îndoire, necesită mai puţin efort pentru a fi finisat şi permite prelucrarea tridimensională.

Valchromat este disponibil într-o gamă variată de culori, fiind astfel uşor de utilizat în amenajări şi putând fi tăiat conform cerinţelor şi necesităţilor clienţilor. Valchromat este fabricat exclusiv din lemn de pin, iar pentru vopsirea lui se utilizează doar vopsea organică. Materialul are un aspect natural deoarece există pe suprafaţa acestuia mici fibre lemnoase care nu au absorbit colorantul şi, de asemenea, prezintă variaţii de culoare. Spre deosebire de alte materiale, Valchromatul se pretează la diferite tipuri de finisare, fiind mat, lucios, ceruit acest lucru permiţând lărgirea ariei de aplicabilitate a produsului. Deoarece este vopsit în masă, se repară foarte uşor în cazul zgârieturilor, iar atunci când este tăiat, culoarea se păstrează şi nu este necesară cantuirea.

Este in medie mai dur cu 30% decat MDF-ul standard şi poate fi folosit în cadrul structurilor. Datorită folosirii răşinii în compoziţia sa, are un grad ridicat de coeziune ceea ce îi confera o mai mare duritate mecanica. Piesele de mobilier fabricate din Valchromat sunt colorate, toate calităţile permiţând designerilor să dea frâu imaginaţiei şi să transpună în realitate ideile lor. Este un material rezistent la umezeală, fiind recomandat în bucătării, băi şi chiar şi pentru podele. Valchromatul poate fi utilizat şi la exterior, nu doar la interiorul clădirilor, însă numai după ce a fost aplicat un lac protector.