fbpx

Stilul victorian

Stilul Victorian a fost denumit, aşa cum o indică şi denumirea sa, după regina Victoria a Angliei. Este un stil ce a fost foarte popular în secolul al XIX-lea pana în secolul XX. Este caracterizat prin culori puternice, lux şi strălucire, iar elementele care îl definesc sunt desprinse din stilul gotic, neo-baroc, egiptean şi oriental. Designerii de la biroul de design interior Studio Insign spun că interioarele victoriene sunt decorate într-un mod încărcat, cu numeroase accesorii şi piese de mobilier, dar toate acestea făcându-l fermecător. Stilul a luat naştere la începutul anului 1800, cînd în Anglia au fost introduse numeroase obiecte exotice, iar revoluţia industrială din acea perioadă a permis ca toate acestea să fie accesibile şi celor cu venituri mici. Casele decorate în stil victorian reprezintă eleganţa şi rafinamentul britanic.

O dată cu trecerea timpului, stilul victorian s-a simplificat, fiind regândit şi adaptat necesităţilor traiului actual. Din punct de vedere cromatic, acest stil este caracterizat de combinarea tonurilor întunecate de roşu şi verde cu cele strălucitoare precum albastru sau auriu. De asemenea, în stilul victorian este întâlnită placarea pereţilor camerelor cu lemn, în special în nuanţe de mahon, dar şi tapetul textil cu motive complicate, inspirate din natură. Există şi variante când pereţii sunt pictaţi cu aceste modele.

Pentru mobilier se utilizează lemnul masiv, de cele mai multe ori fiind preferată esenţa de mahon, iar materialele textile utilizate pentru tapiserii sunt cu modele florale sau animale. Mesele au blaturile din marmură, iar scaunele sunt cu spătare ovale. În saloane şi dormitoare se regăsesc şeminee cu detalii din fier forjat care parcă îndeamnă la relaxare.

Designerii Studio Insign recomandă acest stil tuturor celor cărora le plac spaţiile decorate cu numeroase obiecte, cu accesorii şi piese de mobilier din lemn. Deoarece este un stil destul de încărcat, este indicat să apelaţi la sfaturile unui designeri de interior dacă doriţi o casă victoriană pentru a fi siguri că toate elementele sunt relaţionate corespunzător.

foto: Galeriile Noblesse

Anca Ghiorghiu