Stilul rustic
Designerii Studio Insign recomandă stilul rustic acelora care doresc o atmosferă confortabilă şi liniştită în locuinţele lor. Acest stil pare că aduce natura în casă atât prin materialele naturale folosite cu predilecţie, cât şi cu ajutorul patternurilor. Conform specialiştii de la studioul de design interior, Studio Insign, există stil rustic de inspiraţie franceză, engleză, toscană, românească, etc, fiecare având o serie de caracteristici. Stilul rustic, în general, se bazează pe o gamă cromatică formată din maro, bej, verde deschis, roşu, galben şi albastru. Elementele tradiţionale fiecărei culturi fac ca acest stil să prindă viaţă şi să personalizeze cât mai bine un interior.
Stilul rustic englez se axează pe piese de mobilier din lemn şi canapele comfortabile. Mobila este întotdeauna din lemn masiv, foarte atent lucrată. Pentru şi mai multă autenticitate, piesele pot să aibă un aer uşor antichizat. Lemnul este utilizat şi ca pardoseală, dar poate fi utilizată şi gresia cu un aspect uşor învechit. Designerii Studio Insign recomandă ca lemnul pentru placări şi mobilier să fie de cea mai bună calitate pentru a dura cât mai mult în timp. Pentru scaune şi canapele se utilizează tapiseria din materiale textile cum ar fi catifeaua şi reiatul sau pielea naturală, tăbăcită. Pereţii sunt îmbrăcaţi în tapet cu flori în living, dormitoare şi dining, iar pe holuri şi în birouri se optează pentru lambrisare sau piatră naturală ori aparentă.
Stilul rustic francez implică, de asemenea, o gamă cromatică axată pe bej, maro, galben, ruginiu, etc. Camerele sunt spaţioase, înalte, cu pereţii îmbrăcaţi cu tapt sau trataţi cu var care conferă un aer uzat în combinaţie cu teracotă sau cărămidă. Tavanul poate fi pictat pe anumite porţiuni, dar trebuie neapărat să fie brăzdat de bârne din lemn. Mobila este din lemn şi pentru un plus de valoare şi de originalitate poate fi pictată manual, iar scaunele sunt cu tapiţerie textilă. La ferestre se optează pentru perdele brodate şi draperii lungi. De altfel, broderiile sunt extrem de utilizate în stilul rustic. Un rol important în amenajarea unei case în stil rustic îl are bucătăria. Aceasta are mobilier din lemn masiv şi din ea nu lipseşte o masă mare cu multe scaune. Şi în această încăpere pereţii pot fi placaţi cu cărămidă aparentă sau cu lemn. Un aspect rustic autentic este obţinut dacă toate utilităţile sunt poziţionate în mijlocul încăperii, varianta modernă fiind amplasarea acestora într-o insulă. Designerii Studio Insign vă sfătuiesc să poziţionaţi cuptorul chiar langă perete. Bucătăriile în acest stil au concepută o zonă pentru cuptor recreând modelul cuptoarelor văzute în conacele din zonele rurale ale Franţei. De asemenea, de grinzile din tavan sunt agăţate tigăile şi oalele, în compania lingurilor de lemn şi a polonicelor.
Pe lângă camerele obişnuite, în amenajările rustice există vinoteci. Piese de mobilier special create pentru depozitarea vinului, butoaie stilizate, scaune înalte de bar din lemn, accesorii pentru degustarea vinului sunt doar câteva dintre piesele care nu pot lipsi din aceste încăperi rustice. Acest stil este unul în care decoraţiunile sunt foarte utile, fiind din ceramică, lemn, fier forjat atent lucrat.
Şi în ceea ce priveşte stilul rustic toscan ne întâlnim, în mare, cu aceleaşi caracteristici. Mobilierul este din lemn sculptat, iar pereţii sunt placaţi cu piatră. Pardoseala poate fi din marmură, gresie sau teracotă. O condiţie esenţială a stilului toscan este ca din loc în loc să fie presărate covoare lucrate manual, cu modele tradiţionale. În dining sunt amplasate dulapuri din lemn, fără uşi unde este expusă vesela din ceramică pictată. În bucătărie chiuveta trebuie să fie din porţelan sau piatră pentru a respecta cerinţele acestui stil. Accesoriile sunt şi în cazul stilului toscan extrem de importante, completând ambientarea, iar gama cromatică cuprinde brun, crem, ocru, verde şi tente de albastru. Vasele de ceramică, obiectele din fier forjat şi lemn sunt principalele decoraţiuni întâlnite în amenajările în stil rustic toscan. Designerii Studio Insig au amenajat un restaurant la subsolul unei clădiri de birouri din Otopeni în acest stil pe care l-au denumit sugestiv Bistro Toscan.
foto: Galeriile Noblesse