fbpx

Stilul rococo

Unul dintre stilurile care au rolul de a transforma orice încăpere într-un veritabil interior nobil este rococo. Acesta a apărut în secolul al XVIII-lea, în Franţa, iar denumirea vine de la cuvântul francez „rocaille” care înseamnă scoică şi „barocco”, din limba italiană. Rococo poate fi descris ca un stil care ridică eleganţa şi confortul pe cele mai înalte culmi.

Astfel, piesele de mobilier de dimensiuni impresionate, pe măsura interioarelor unde erau amplasate, se caracterizează prin forme sinuoase, curbe, dar şi printr-o asimetrie bine studiată. Interioarele rococo îndemnau la relaxare, canapele având numeroase perne, divanele fiind îmbrăcate în texturi fine, iar sentimentul de lux fiind veşnic prezent.

Rococo ar putea fi descris ca un stil încărcat, deoarece atât pereţii cât şi plafoanele camerelor erau pictate sau îmbrăcate cu tapet, de cele mai multe ori textil, brodat cu motive florale sau angelice. Designerii Studio Insign recomandă acest stil în cazul locuinţelor vaste deoarece este nevoie de spaţii mari pentru a putea integra piesele de mobilier. Dormitoarele sunt decorate fastuos, cu paturi cu baldachin, din lemn sculptat, cu perne numeroase şi foarte pufoase, cu multe oglinzi şi opere de artă. De fapt, un interior rococo este asemenea unei bijuterii, rafinat şi frumos.

Rococo este un stil arhitectural si de design interior si se poate observa ca intre fatadele caselor, bogat ornamentate exista o strânsă legătură cu încăperile. Există istorici care susţin că amanta lui Ludovic al XV-lea, Madame de Pompadour, este cea care a susţinut cu ardoare acest stil. Mai mult decât atât, aceasta a ajuns să se identifice cu rococo-ul pe care l-a preferat ca modalitate de decorare în palatele de la Curtea Franţei.

Foto: Galeriile Noblesse