Stilul retro
Printurile combinate, patchwork-ing-ul, dantela, obiecte cu forme curbe, de foarte multe ori abstracte sunt doar câteva dintre elementele care caracterizează stilul retro. Dar ce înseamnă stilul retro? Este destul de greu să oferim o definiţie a acestuia, însă designerii Studio Insign îl explică ca o combinaţie de elemente specifice stilurilor secolului XX. Trebuie specificat faptul că numeroase piese retro au fost reinterpretate şi sunt acum considerate moderne. Tocmai de aceea, este destul de greu de realizat o amenajare retro, ci mai degrabă există amenajări contemporane care conţin un mix de elemente specifice diferitelor perioade ale secolului trecut.
Printre elementele definitorii ale acestui stil se numără cromatica. Aceasta pleacă de la cafeniu, culoarea de bază, în combinaţii vivante cu galben, turcoise, verde, albastru, organge. Interiorul retro este un interior care emană o stare de bine, un interior vesel şi tonic în acelaşi timp. Pereţii este recomandat să fie îmbrăcaţi cu tapet ale cărui pattern-uri pot fi abstracte, dar şi cu imagini desprinse din realitatea anilor ’50-‘60′-’70 pentru a face amenajarea cât mai credibilă. Când vorbim despre un stil retro putem, însă, să ne referim şi la moda anilor ‘ 20, ’30, ’40, iar în acest caz vom avea piese de mobilier cu un aspect uşor patinat, canapele care au cadre de lemn, acoperite cu cuverturi brodate sau croşetate, poze sau tapet în culori sepia.
Revenind la anii ’50-’70, nu trebuie să uităm că una dintre temele predilecte ale acelei perioade a fost cea a omului în spaţiu, tocmai de aceea rachete, sataliţi sau planete imprimate pe tapet sunt elemente de dorit într-un astfel de decor. Designerii Studio Insign vă sfătuiesc să încercaţi să mixaţi obiecte originale retro cu cele reinterpretate, create de designeri contemporani deoarece acestea din urmă sunt funcţionale şi adaptate necesităţilor traiului cotidian. Mobilierul este abstract, cu forme atipice, din materiale care în acea perioadă erau considerate inovatoare, precum fibra de sticlă, plasticul şi furnirul. Pardoselile erau acoperite în perioada anilor ’50-’70 cu linoleum în carouri, însă designerii Studio Insign recomandă parchetul sau marmura care imită parchetul care are acelaşi imprimeu în carouri.
Din living-urile retro nu pot lipsi covoarele care au printuri interesante, geometrice, în culori puternice. Pentru ca un interior să fie desăvârşit, o atenţie deosebită trebuie acordată accesoriilor care vor completa decorul. Pe lângă tema spaţială care poate fi redată cu ajutorul unui tapet imprimat sugestiv, a lămpilor sau machetelor rachetă, nu trebuie să o uită pe cea a stelelor de cinema. Începând cu postere care reprezintă dive ale cinematrografului, până la televizoare retro, aceste accesorii sunt extrem de importante pentru un interior reuşit. Indiferent care va fi tema retro aleasă pentru locuinţa dumneavoastră, este foarte important ca fiecare element ales să vă reprezinte şi să se integreze în ambient.
Foto: Galeriile Noblesse