Stilul provensal
Acest stil este unul primitor şi în acelaşi timp extrem de personal. Un interior decorat în stil provensal permite o întoarcere în timp, dar şi crearea unui ambient relaxant, ferit de zgomotul asurzitor al vieţii cotidiene. Provensalul este, de fapt, stilul rustic franţuzesc, însă designerii contemporani adaugă de fiecare dată în amenajări elemente uşor glamour pentru a aduce un plus de farmec amenajărilor. În ultima perioadă, este foarte chic ca piese tipice acestui stil sa fie integrate în amenajări luxoase impreună cu oglinzi cu rame fin lucrate şi candelabre cu multe braţe alături de pereţi nefinisaţi şi podele din cărămidă sau lemn uzat.
Din punct de vedere cromatic, designerii de la studioul de design Studio Insign ne spun ca nuanţele pământii, cenuşii şi chiar negre sunt cele utilizate la mobilier. Dar, ne explica că acest stil presupune existenţa multor accesorii, în nuanţe vesele, precum galbenul care pare desprins din razele soarelui, roşul aprins al macilor, verdele intens, la fel ca cel al păşunilor sau al lanurilor de grâu şi albastrul puternic asemenea unui cer lipsit de nori. Prin culorile stilului provensal, natura este adusă în locuinţă. Raportarea la aceasta se face şi prin utilizarea materialelor şi finisajelor naturale. Astfel, pereţii şi tavanele nu sunt perfect drepte, în acest stil fiind necesare uşoarele imperfecţiuni. Pereţii arată ca şi cum deabia au fost tencuiţi, iar tavanele sunt brăzdate de grinzi. Pardoselile sunt din lemn sau din piatră care se poate regăsi şi pe pereţi, iar covoarele sunt din lână sau bumbac, cu motive tradiţionale. Atmosfera este întregită de şemineu, un element de nelipsit dintr-o amenajare provensală. Patternurile sunt extrem de importante în acest stil. Designerii Studio Insign recomandă mixul de flori cu printuri abstracte care se armonizează foarte bine atunci când vorbim de provensal. Dar există şi o condiţie: ca din punct de vedere cromatic să existe o unitate sau ca toate modelele tapiseriilor din încăpere să se completeze unele pe celelalte.
Mobilierul provensal este elaborat, dar fără a fi încărcat de detalii inutile, cu influenţe uşor clasice. Indiferent care este destinaţia mobilierului, aceasta trebuie să fie din lemn, fiind utilizat cu predilecţie cel de stejar. Accesoriile sunt, de asemenea, de nelipsit din decorul provensal. În bucătărie sunt utilizate tot felul de vase si recipiente multe fabricate din lemn de măslin alături de cele din ceramică pictată şi faianţa cu aspect uşor uzat de pe pereţi , iar în living vazele cu flori şi lampadarele cu abajururi brodate sunt un „must”. Nu pot lipsi stampele inramate, pozele cu aspect sepia sau ramele uzate, cu urme ale timpului care a trecut peste ele în compania mileurilor si a pledurilor crosatate.
Foto : Galeriile Noblesse