fbpx

Stilul Glamour

Stilul glamour a apărut în anii ’20, fiind o expresie a feminităţii, a frumuseţii, a seducţiei şi a luxului. Este un stil original, caracterizat prin liniile fine ale pieselor de mobilier şi de nuanţele perlate utilizate în decorare. Glamour, termen care se poate traduce prin strălucire, este strând legat de imaginea fashion-iconurilor din acea perioadă printre care se numără Marilyn Monroe. Designerii Studio Insign spun că indiferent de perioada în care este folosit, stilul glamour este actual, fiind uşor readaptat.

Din punct de vedere cromatic, glamour-ul este caracterizat de utilizarea nuanţelor de roz, crem, maron, auriu, argintiu, în combinaţie cu albastru, mov şi uneori roşu. Trebuie menţionat că sunt preferate accentele sidefate, uşor perlate, strălucitoare, care induc cel mai bine ideea de lux. Florile, mai ales cele de pe tapet, sunt elemente definitorii pentru stilul glamour. Mobilierul reuneşte, de fapt, un mix de stiluri printre care se numără florentin şi baroc, fiind la fel de elaborat şi elegant.

Dar, în stilul glamour, materialele utilizate la fabricarea mobilierului sunt răşinile epoxidice, sticla, plexiglasul sau alte materiale atipice. Materialele textile utilizate la tapisarea mobilierului sunt grele, de cele mai multe ori fiind utilizate catifeaua şi satinul. Pattern-urile sunt variate: flori, animal print, în unele amenajări fiind folosite ambele în acelaşi decor. Designerii Studio Insign avertizează că o îmbinare a acestor pattern-uri făcută de un neprofesionist poate da interiorului un aer kitsch. Covoarele în care picioarele se afundă, perdelele fine şi draperiile groase, din mătase de cea mai bună calitate sunt o altă trăsătură a unui decor în stil glamour.

Foarte importante sunt accesoriile, iar oglinzile sunt de nelipsit. Ramele acestora trebuie să fie strălucioare, cu elemente decorative, pentru a reflecta lumina din încăpere şi pentru a pune şi mai bine în evidenţă spaţiul. Vase mari cu flori, candelabre cu numeroase braţe şi cu multe cristale, veioze şi rame foto sunt alte accesorii care completează un interior amenajat în stil glamour. Designerii Studio Insign recomandă acest stil fiind perfect pentru spaţii publice precum restaurante, cafenele, recepţii de hoteluri, dar şi locuinţe.

Foto: Galeriile Noblesse.

Anca Ghiorghiu