fbpx

Stilul Empire

Empire a apărut în 1804 putînd fi considerat o expersie a stilului de viaţă impus la Curte de către Napoleon. Acesta a cerut o reorientare a artelor ceea ce a presupus glorificarea puterii imperiale şi a victoriilor militare. Designerii Studio Insign explică faptul că acest stil nu este unul natural, ci din contră, este artificial, realizat prin dogme şi direcţii impuse. Este un stil somptuos, cu puternice influenţe din cultura egipteană şi cea greco-romană, fiind utilizate detalii arhitectonice specifice acestora.

Locuinţele au încăperi mari, cu tavane înalte, cu numeroase accesorii, cu toate elementele dispuse în mod simetric. Se constată plăcerea pentru utilizarea cariatidelor, atlanţilor, a capetelor sculptate şi a mobilierului cu picioare leu, dar şi a sfincşilor. Experţii în design interior din cadrul Studio Insign spun că pentru stilul Empire sunt caracteristice ornamentele din bronz cizelat, aurit, a suprafeţelor plane pe care se aplică embleme cu arme. Deoarece camerele sunt foarte înalte, este important ca şi plafonul acestora să fie decorat, tocmai de aceea pe tavanele în stil empire se impun aplicaţii lucrate cu mare artă şi migală. Din punct de vedere cormatic, în interioarele Empire se utilizează alb, albastru, violet şi roşu imperial, mai precis toate nuanţele care pot conferi încăperilor un aer roial. Mobilierul este din lemn, fiind preferate esenţele rare precum acaju, abanos.

Formele pieselor de mobilier sunt somptuoase, scaunele având spătare drepte şi picioarele masive, în formă de labă de leu, paturile au tăblie sau sunt prevăzute cu pilaştri în formă de cariatide. Empire este considerat etapa finală a clasicismului, influenţând şi modul de dezvoltare arhitectonică din America, acolo dezvoltându-se American Empire, un stil mult simplificat. La fel ca în cazul tuturor stilurilor, amenajarea unui interior în Empire presupune înţelegerea perfectă a acestui stil şi adaptarea trăsăturilor specifice la stilul de viaţă actual. Tocmai de aceea este recomandat să apelaţi la ajutorul specialiştilor în design pentru ca interiorul să fie decorat corespunzător atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional. Foto Galeriile Noblesse

Anca Ghiorghiu