fbpx

Stilul Biedermeier

Biedermeier este un curent artistic şi literar ce s-a manifestat în Europa Centrală între 1815 şi 1848, perioadă în care clasa mijlocie s-a dezvoltat foarte mult şi a început să achiziţioneze numeroase piese de artă şi mobilier.

Din punct de vedere al mobilierului, explică specialiştii în design interior de la Studio Insign, Biedermeier desemneană mobilierul creat în Germania în perioada 1815 şi 1848 bazat în special pe utilitate, dar, o dată cu trecerea timpului, se constată o ornare din ce în ce mai abundentă a pieselor. Biedermeier este, de fapt, interpretarea germană a clasicismului. Esenţele utilizate la fabricarea pieselor de mobilier sunt lemnul de cireş, frasin, păr colorat în nuanţe maronii, atât în formă masivă, cât şi sub formă de furnir.

Mobilierul în stil Biedermeier are forme simple, mai puţin ornamentate ca în alte stiluri, foarte tehnologic, aceasta fiind cauza pentru care, explică designerii Studio Insign, prezintă interes şi acum. În living-uri şi dining-uri se regăsesc dulapurile care sunt, de fapt, construcţii paralelipipedice, cu pereţi laterali şi uşile plane, fără ornamente. Canapelele şi scaunele au braţele arcuite uşor, executate din elemente curbate sau sub formă de liră. Tapiseriile sunt de fapt stofe cu dungi sau înflorate. Mesele au blaturi atât pătrate, cât şi rotunde sau ovale, iar picioarele sunt drepte sau curbate.

Patul este reprezentat ca în clasicismul francez, însă se constată o simplificare a capetelor. Birourile sunt percepute ca piese extrem de importante în acea perioadă, astfel încât apar numeroase modele prevăzute cu sertare. Mobilierul este ornat cu motive inspirate din natură, mai precis flori, frunze, coroane. Acest stil a fost reinterpretat şi este în continuare utilizat la decorarea numeroaselor locuinţe, dar designerii Studio Insign îl recomandă şi pentru amenajarea spaţiilor de interes public precum hoteluri şi restaurante.

Text: Loredana Preda

Foto: Galeriile Noblesse