fbpx

Stilul Art Deco

Art Deco reprezintă o abreviere de la Expozition Internationale des Art Decoratifs et Industriels Modernes, care a avut loc în 1925. Dar Art Deco a devenit o mişcare artistică manifestată la începutul secolului XX în artele decorative, care apoi s-a manifestat în arhitectură, artele vizuale şi fashion. Art Deco a existat ca un stil major cristalizat în arta europeană încă de la începutul 1910, dar fără a avea un nume consacrat e care l-a dobândit în urma expoziţiei parisiene.

Indiferent că este vorba de mobilier, de arte vizuale sau fashion şi accesorii, Art Deco fascinează şi atrage tot mai mulţi admiratori. Printre numele mari care s-au dedicate acestui curent se numără Jaques Emile Ruhlmann, Jean Jaques Rateau, Rene Lalique, designerii firmei producătoare de ceasuri şi bijuterii Cartier, designerul vestimentar Paul Poiret, Jeanne Lanvin sau pictorul Raoul Dufy.

Interioarele decorate în acest stil sunt luxoase, opulente, iar caracteristica art deco este cunoscută sub denumirea de zig-zag modern, ceea ce presupune ornamente cu forme geometrice, stilizate, ce se îmbină repetitiv. Printurile predilecte sunt vegetale, simboluri astrologice, forme abstracte. De asemenea, art deco presupune şi piese de mobilier cu forme rotunjite, linii orizontale, un mix de culori. O decorare Art Deco poate fi opulentă datorită texturilor, însă mobilierul are linii simple. Acest stil este influenţat de cubism, expresionism şi futurism, însă rezultatul este unul original.

Ana Apriotesei

foto: Galeriile Noblesse