Parchetul, o pardoseală elegantă pentru orice interior
Parchetul este cel mai întâlnit tip de pardoseală, utilizat cu predilecţie în camere şi pe holurile caselor pentru că, datorită texturii sale lemnoase, conferă interiorului o senzaţie de „cald”, spre deosebire de marmură sau mozaic, care sunt reci. Există mai multe tipuri de parchet, fiecare dintre acestea având o serie de calităţi. În funcţie de amenajarea locuinţei trebuie identificată esenţa din care este fabricat parchetul. Acesta poate fi din stejar, nuc, fag, cireş, bambus, teak, palisandru, lemn de trandafir, accacia, zebrano etc.
O primă categorie o constituie parchetul masiv. Acesta este cel mai întâlnit tip de parchet şi este realizat din lemn natural. Este o pardoseală frumoasă, care poate avea un aspect lucios sau mat, care se pretează atât unei amenajări moderne, cât şi clasice. Acest tip de parchet are o serie de avantaje printre care se numără izolarea termică sporită, rezistenţa la trafic şi durabilitatea. În cazul în care pardoseala s-a deteriorat, poate fi raşchetată şi lăcuită pentru a-şi recupera aspectul. Orice încăpere cu acest tip de parchet va arăta elegant. Parchetul laminat este utilizat în foarte multe amenajări datorită preţului său mai mic decât în cazul parchetului masiv. Spre deosebire de acesta, parchetul laminat nu este făcut exclusiv din lemn, ci din aşchii lemnoase presate la temperatura ridicată, peste care a fost turnat un strat de melamină care îl face rezistent la uzură. Parchetul stratificat este disponibil în două variante: dublu stratificat şi triplu stratificat. Spre deosebire de parchetul masiv, parchetul stratificat este disponibil în mai multe variante cromatice în funcţie de esenţa lemnoasă dorită. Cel dublu-stratificat, aşa cum o indică şi denumirea, este realizat din două straturi de lemn, iar cel triplu-stratificat, din trei straturi, dintre care unul este finisat, iar celelalte două sunt nefinisate. Este un tip de parchet rezistent, ideal în orice locuinţă, indiferent de stilul în care este amenajată. Parchetul industrial este special conceput pentru încăperile unde traficul este intens. Susţine piese de mobilier grele şi rezistă uzurii. Poate fi fabricat din lemn sau din aşchii lemnoase.
Parchetul poate fi utilizat în orice încăpere
Designul interior a evoluat şi parchetul nu mai este folosit doar în camere şi pe holuri, ci poate fi utilizat şi în bucătărie sau în baie. Efectul obţinut va fi unul exotic şi original. Ideal pentru aceste spaţii este parchetul masiv sau cel triplustratificat, tratat special împotriva umidităţii. Pentru iubitorii pardoselilor din lemn a apărut şi parchetul de exterior care nu numai că este tratat să reziste unui trafic ridicat, dar şi pentru a rezista intemperiilor. Pentru a preveni uzura şi deteriorarea aspectului, este indicat ca parchetul să fie tratat periodic. În funcţie de stilul în care este decorată o încăpere va fi ales şi tipul de parchet şi esenţa din care este fabricat. Designerii Studio Insign recomandă, pentru interioarele exclusiviste, esenţe rare, care nu doar că vor transforma incăperile şi le vor conferi un aspect elegant, dar au şi o durabilitate mare. Mai mult decât atât, designerii de renume recomandă combinaţiile de esenţe şi culori în ceea ce priveşte parchetul. Astfel, pardoselile se transformă în adevărate opere de artă, iar interioarele sunt elitiste. În ultima perioadă, trendul în materie de design interior impune utilizarea parchetului cu inserţii din mozaic sau din marmură, disponibile într-o multitudine de culori şi de forme. Efectul este unul fabulos, dublat de rafinamentul pieselor de mobilier.
Tips-uri pentru montarea şi întreţinerea parchetului
Este foarte important ca parchetul să fie în stare impecabilă atunci când va fi montat. Ca atare, înainte de a începe procedurile de montare, parchetul trebuie verificat pentru a nu prezenta deteriorări. Spaţiul unde va fi montat trebuie să îndeplinească o serie de condiţii pentru ca operaţiunea de montaj să fie bine realizată. Una dintre acestea se referă la temperatura din cameră care trebuie să fie constantă şi să nu depăşească 17-18 grade Celsius. Suprafaţa pe care va fi montat parchetul trebuie să fie curată şi netedă. Este indicat, în cazul în care există pete de var sau de vopsea, să fie curăţate pentru ca să poată fi aplicată şapa autonivelantă. Specialiştii noştri recomandă aplicarea unui strat de răşină peste aceasta pentru a împiedica evaporarea apei din şapă, după care se poate trece la montajul parchetului. Pentru a avea un aspect frumos timp îndelungat, parchetul din lemn masiv trebuie întreţinut. Astfel, trebuie utilizate doar produse de curăţenie destinate lemnului şi trebuie evitată umezeala. Pentru a preveni zgârierea pardoselilor, este indicată amplasarea de protectori sub picioarele mobilelor.
foto: Galeriile Noblesse