fbpx

Oglinzile venetiene

Oglinzile sunt elemente care se regăsesc în orice interior, însă puţini dintre noi ştim cum au apărut acestea. Primele oglinzi în adevăratul sens al cuvântului au apărut în secolul al XV-lea în Veneţia, acesta fiind primul loc unde s-au fabricat, acest lucru fiind o evoluţie naturală în ceea ce priveşte prelucrarea sticlei de către artizanii veneţieni care deja începuseră să lucreze pe insula Murano. 

Dar, pe lângă măiestria artizanilor au mai existat şi alte elemente care au făcut ca oglinzile veneţiene să fie vestite în toată lumea, iar printre acestea se numără apa sărată a Mării Adriatice şi tipul de flacără folosite la prelucrarea sticlei. Este necesară precizarea că deabia la sfârşitul secolului al XVII-lea oglinzile au devenit părţi integrante în decorul unei camere. Ramele oglinzilor erau din abanos, argint, fildeş sau diferite esenţe rare de lemn. Se remarcă, însă, prin sculpturile rafinate şi complicate ale materialelor din care ramele erau fabricate. La finalul secolului al XVIII-lea, acestea au fost înlocuite de ramele pictate cu diferite pattern-uri florale, la fel de impresionante. 

Oglinzile veneţiene rămân în continuare considerate a fi cele mai bune oglinzi din istorie, de o frumuseţe inegalabilă. Chiar dacă sunt fabricate cu tehnici moderne, oglinzile fabricate acum au acelaşi aspect special al secolelor XV-XVII. Dar oglinda veneţiană nu mai este folosită doar pe perete pentru a ne reflecta imaginea, ci, mai nou, există piese de mobilier care sunt îmbrăcate în oglinzi veneţiene, acestea având rolul de a conferi un plus de valoare oricărei încăperi. Designerii Studio Insign le recomandă şi le utilizează în proiectele lor pentru a crea un interior fermecător.

foto: Galeriile Noblesse