fbpx

Marmură şi travertin pentru interioare preţioase

Pentru ca un interior să arate impecabil, să fie elegant şi în acelaşi timp rafinat, este nevoie ca toate finisajele să fie de cea mai bună calitate. În ceea ce priveşte pardoseala, cea mai indicată este marmura atât datorită rezistenţei sporite, cât şi aspectului său frumos.

Marmura este o rocă obţinută prin metamorfoza calcarului. Aceasta poate fi albă, cenuşie, gri, neagră şi roşie. Nuanţele marmurei sunt conferite de impurităţile pe care aceasta le conţine. De exemplu, marmura roşie are această culoare din cauza sărurilor de fier, cea maro de la mangan, iar marmura cenuşie, de la grafit. Indiferent pentru ce tip de marmură veţi opta, aceasta trebuie să fie în ton cu amenajarea casei pentru obţinerea unui aspect unitar.

Marmura este utilizată pentru pardoseli de sute de ani, dar în ultimii ani aceasta este din ce în ce mai rafinată, aurită sau argintată. Pictată sau încrustată, marmura se va intrega perfect într-un interior exclusivist. Chiar dacă este o pardoseală rece, marmura se pretează în orice tip de amenajare, modernă sau clasică. Pentru un efect spectaculos, poate fi utilizată şi în combinaţie cu parchetul din esenţe foarte rare. A fost o perioadă când marmura era utilizată în mod predilect pentru scări şi pentru holuri, dar designerii o recomandă în ultimii ani şi pentru living-uri, săli de baie şi bucătării. În cazul celor din urmă, specialiştii avertizează că este nevoie de atenţie deoarece urmele de la mâncăruri sau băuturi o pot păta. Furnizorii de finisaje de lux au creat produse de top care au o rezistenţă sporită.În funcţie de designul locuinţei, specialiştii decid dacă placarea se face cu o singură bucată de marmură, sau cu mai multe, asemănătoare din punct de vedere al formatului cu plăcile de gresie. Marmura nu mai este utilizată doar pentru pardoseală, ci poate îmbrăca într-un mod original şi extrem de rafinat şi pereţii unei case.

O altă variantă de placare elegantă o constituie travertinul. Acesta este, de asemenea, o rocă sedimentară poroasă de calcar. Prin şlefuire, travertinul capătă o suprafaţă la fel de fină şi de lucioasă ca marmura. Acesta poate fi aplicat la fel ca şi marmura şi este disponibil în diferite variante, fiind poleit cu foiţă de aur sau cu argint.

Designerii au creat plăci de marmură şi travertin care fie sunt serigrafiate cu modele din cele mai variate şi complexe, fie au motive realizate cu ajutorul mozaicului sau lemnului. Utilizarea unor astfel de finisaje va transforma orice amenajare într-o adevărată bijuterie din punct de vedere al designului.

foto: Galeriile Noblesse