Covoarele cu print tradiţional
Anul 2013 stă sub simbolul printurilor de inspiraţie etno, iar această tendinţă se observă atât în industria fashion, cât şi în design interior. Se observă o reinventare a multor piese statement şi o atracţie către obiectele etnice, designerii utilizându-le în foarte multe amenajări. Unul dintre accesoriile de nelipsit dintr-o locuinţă este covorul, iar cele care au motive tipice diferitelor zone de provenienţă sunt la mare căutare. Cu toţii am văzut sau auzit de vestitele covoare persane, elemente esenţiale ale artei şi culturii persane, iar trendul le impune în amenajările contemporane care primesc astfel, un plus de valoare.
Se pare că primele covoare au apărut cu foarte mult timp înainte, mărturie stând descoperirea covorului Pazyryk care datează din 500 î. Hr. Trebuie specificat faptul că adevăratele covoare persane sunt un simbol al luxului atît firelor de mătase utilizate, dar şi prin maniera în care sunt lucrate, fiind executate manual. Dar covoare de valoare, cu print tradiţional au fost fabricate şi în China, Japonia, etc. Nu trebuie uitate modele tipice Rusiei, cele Balcanice sau covoarele facute în Franţa, care se remarcă prin motivele florale.
La fabricarea covoarelor de inspiraţie etno se folosesc lâna, mătasea şi bumbacul. Lâna şi mătasea sunt utilizate mai ales pentru porţiunea catifelată a covorului, iar marginile sunt ţesute din bumbac. Indiferent de zona de unde provin, covoarele cu printuri etno sunt foarte colorate, iar artizanii care fabrică şi în anul 2013 covoarele exact după metodele tradiţionale îşi obţin culorile din rădăcinile, florile şi frunzele anumitor plante.
Este foarte important să reţineţi că aceste covoare tradiţionale sunt adevărate opere de artă, chiar dacă sunt fabricate recent. Există covoarele în stil clasic cu printuri de inspiraţie arabă, cele cu patternuri florale sau inspirate din lumea animalelor, cu forme geometrice, dar şi covoarele care pleacă de la aceste teme care sunt reinterpretate în cheie modernă.
Foto: Galeriile Noblesse