fbpx

Ceramica pictata, intre traditie si trend

Ceramica este unul dintre cele mai întâlnite materiale pentru placări, iar designerii Studio Insign explică faptul că aceasta este fabricată din caolin, cuart sau argilă. Gresia poate fi porţelanată, fapt care îi conferă un aspect lucios, iar plăcile neporţelanate au textură poroasă. Cele porţelanate sunt ideale pentru a avea diferite modele şi pentru a fi pictate manual.

Arta de a picta ceramica este veche de peste 500 de ani şi, deşi întâlnită în state din Europa precum Olanda, Spania, este cel mai bine conservată şi reprezentată în Portugalia. Ceramica pictată se numeşte azulejo, acesta fiind un cuvânt de origine maură, la fel ca şi tradiţia. În mod tradiţional, ceramica destinată pictării manuale trebuie să fie emailată şi impermeabilă pentru a putea fi utilizată la placări exterioare şi interioare.

În mod tradiţional, ceramica pictată din Portugalia este cu albastru şi alb, cromatica fiind influenţată de arta olandeză şi redă scene din istoria poporului portughez, dar şi motive inspirate din natură. Există, însă, şi multe plăci ceramice pictate cu diferite culori şi care reprezintă teme diverse, de la cele religioase până la poveşti de dragoste.

Ceramica este foarte rezistentă şi nu necesită o îngrijire specială, iar din punct de vedere al stilului, poate fi integrată în orice interior, indiferent dacă este clasic sau modern. Designerii Studio Insign recomandă ca în cazul în care se optează pentru acest material ca sa fie placată o casă amenajată în stil contemporan, indicat ar fi ca şi pattern-ul să fie în ton cu amenajarea.

foto: Galeriile Noblesse