Art de la Table sau cum sa aranjezi masa pentru o ocazie festiva
Atunci cînd aflăm că vom avea oaspeţi la cină ştim că totul în casă trebuie să arate impecabil, iar masa trebuie aranjată cât mai elegant, astfel încât să ne surprindem musafirii. Dar cum să facem acest lucru? Designerii Studio Insign vă oferă câteva trucuri care garantează reuşita. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să stabiliţi tematica amenajarii, care poate fi influenţată de felurile de mâncare pe care le veţi servi sau de ce anume se sărbătoreşte.
După ce aţi trecut de acest prim pas, trebuie să alegeţi accesoriile pentru masă, tacâmurile şi vesela potrivită acestei teme. Nu intraţi în panică, nu înseamnă că veţi fi nevoiţi să vă achiziţionaţi cu fiecare ocazie veselă nouă. Designerii Studio Insign vă sfătuiesc să investiţi în veselă de calitate, cea mai indicată fiind cea din porţelan. Ca să fiţi siguri că veţi avea de fiecare dată ceea ce vă trebuie, este indicat să cumpăraţi un set modern şi unul clasic. În ceea ce priveşte vesela clasică aceasta poate fi suflată cu platină, argint sau aur coloidal, poate avea diferite modele sau culori. Cea modernă este lispită de modelele elaborate, de picturi şi are forme simplificate.
Nu uitaţi că foarte importantă este faţa de masă, existând numeroase variante cromatice. Dar, de nelipsit este faţa de masă albă care poate fi utilizată la orice tematică veţi decide că trebuie să abordaţi. Designerii Studio Insign spun că de foarte multe ori sunt uitate detaliile care fac diferenţa, iar aici sunt incluse naproanele, servetele si inelele pentru acestea, suporturile pentru tacâmuri şi paharele potrivite pentru băuturile ce vor fi servite. Acestea trebuie să fie în ton cu stilul amenajării.
Şi în cazul tacâmurilor trebuie să ţineţi cont că cele clasice vor avea modele gravate, iar cele moderne vor fi simplificate. Indiferent de tema amenajării mesei, care in alte culturi este ridicată la rang de artă, tacâmurile şi paharele trebuie aşezate corespunzător. Regulile spun că furculiţele se aşează în stânga, iar lingurile şi cuţitele în dreapta. Cuţitul trebuie să aibă întotdeauna lama îndreptată sptre marginea farfuriei, pentru a evita mici accidente. Linguriţele sau furculiţele pentru desert se pun în partea de sus a farfuriei.
Cum la unele mese se serveşte supă sau ciorbă, supierele trebuie să fie poziţionate pe un colţ al mesei, nu în mijlocul acesteia, la fel ca şi salatierele sau platourile cu diferite mâncăruri. Nu uitaţi că vasele cu flori au un rol extrem de important, acestea având rolul să înveselească încăperea şi să confere un aer sofisticat amenajării mesei. Designerii Studio Insign vă garantează reuşita dacă veţi urma aceste reguli simple şi sunt de părere că veţi impresiona oaspeţii nu doar prin felurile de mâncare servite, ci şi prin masa care va fi aşezată la fel ca în marile restaurante internaţionale. Foto: Galeriile Noblesse